Tips och goda råd

Effektiv träning bygger på effektiva belöningar

Lägg gärna tid på att hitta riktigt bra belöningar som verkligen fungerar för din hund. Var kreativ och testa många olika typer av belöningar. Godis är oftast mycket uppskattat och kan varieras på så många olika sätt beroende på situationen. Små mjuka bitar ger möjlighet till snabba repetitioner, laxpastej på tub är oslagbart i situationer med ombetingning av olika problembeteenden. Att äta väcker trevliga känslor och kan i sig vara lugnande.

För vissa hundar vill kamplekar vara mest effektivt som belöning. Här finns också möjlighet att varierar med till exempel jaktlekar och olika sökövningar. Det är alltid hunden som bestämmer vad som är belönande. 

Använd enbart positiva metoder

Använder du positiv förstärkning kan du inte göra fel som inte går att rätta till.

Tillåt aldrig någon att använda tvång och våld mot din din hund oavsett syfte.

Få minuters hårdhänt träning kan göra din hund rädd och ge dig och din hund problem i framtiden.

Välj rätt hundkurs

Har du tankar om att gå på en kurs med din hund och vill vara säker på att det används positiva metoder? Det finns två enkla frågor som du kan ställa till kursledaren: 

  • 1 får jag använda godis som belöning? 
  • 2 får jag ha en sele på hunden? 

År kursen baserad på positiv förstärkning vill svarat vara: JA!

År svarat NEJ är risken mycket stor att det är en kurs där du till exempel ska ha strypkedja på hunden! 

Då baseras kursen på negativ förstärkning! Du vill träffa på förklarningar som "vi använder inte mutor till hunden". Det låter ju bra, men det är fel. Därför att positiv förstärkning just bygger på att förstärka/belöna rätt beteende och belöningen ges alltid omedelbart efter ett önskad beteende. En muta ges som alla vet före ett beteende.  

Valptips

Ge din valp den viktiga miljöträningen i lagom takt. Låt den träffa många människor och ta den med i olika miljöer. Ring en veterinär där du bor och hör om det finns någon aktuell smittrisk i ditt område. Om inte, låt din valp träffa andra lugna trygga hundar. Det är så oerhört viktigt för valpens utveckling och du undgår många problem i framtiden när din hund kan umgås avslappnat med andra hundar.

Låt inte "NEJ" bli det första du lär din valp

Ett "NEJ" är per definition ett straff som avser att minska ett beteende. Tänk på att straff även minskar andra beteenden som du kanske inte vill ska minska. Som till exempel att komma snabbt på inkallning.

Valpen lär sig absolut ingenting av ett "NEJ" och i värsta fall tar du bort valpens glädja, initiativ och självförtroende.

Men hur ska då valpen veta vad den inte får göra? Det korta svarat är att lära valpen vad den får göra! Genom att till exempel valpsäkra hemmet och ta bort saker som valpen absolut inte får gnaga på och hålla valpen kopplat i miljöer och situationer som kan vara riskfyllda.  

En viktig del av vardagen med valpen vill vara att ge den meningsfull sysselsättning och aktivering i lagom takt. Speciellt olika sökövningar där valpen får använda sitt luktsinne och leta upp till exempel mat är mycket nyttigt. Samtidig är det ett trevligt sätt för valpen att använda sin energi och bli naturligt trött.