De farliga myterna 


Hundvärlden är full av myter och vilseledande information. En del myter är ganska harmlösa, andra ställer till onödiga problem och vissa myter är riktigt farliga.

Myten om den dominanta hunden

Den vanligaste och mest skadliga är myten om att hundar är "dominanta" och har som mål att "ta över ledarskapet". Denna myt är djupt rotad och skapar många problem som gör livet med hunden onödigt besvärligt. Den skapar också stor osäkerhet och Ibland möter jag hundägare som till och med har blivit rädda för sin egen hund i tron att den är dominant.

Hunden betalar priset

Som hundpsykolog ser jag ibland hundar som fallit offer för dominans myten. Hundar som har blivit stressade, rädda, aggressiva eller splittrade och ibland helt knäckta. Människor utsätter sin hund för smärtfulla och brutala metoder för att tvinga den att "underkasta sig" och väljer att blunda för de etiska problem som det medför.

I Sverige avlivas varje år ett antal hundar bara för att någon "expert" har tolkat hundens beteende som dominant. Även små valpar kan få stämpeln "dominant" vilket naturligtvis är helt absurt.

När man tänker på detta kan det vara värd att funderar på hur vi människor vill leva våra liv.

Den mänskliga hunden

Hundar är inte så utstuderade som vi många gångar tror. Hundar gör inte saker för att trotsa oss, hämnas eller testa gränserna, det har de helt enkelt vara sig intellekt eller hjärnkapacitet till.

Myten om ledarskap

Du kommer att höra att du måste bli en bättre ledare för din hund och att det problem du eventuellt har med din hund beror på ditt bristande ledarskap! - Bara du är en lugn och bestämd ledare så blir automatiskt hunden både lydig och lycklig! Tro inte på det!

Hundproblem beror aldrig på bristande ledarskap!  

Så ser verkligheten inte ut, det helt andra faktorer som styr hundens beteende.Myten om straff

- Problemet med straff är att det fungerar! Dr. Susan Friedman

Många tror att problem med hunden kan fixas snabbt med hjälp av straff och hårda tag. Man ska visa hunden "vem som bestämmer".

Straff medför dock alltid risker för allvarliga och helt oavsiktliga resultat. Även risk att det problem man försöker lösa bara blir värre! 

Straff har alltid biverkningar och kan leda till att hunden blir rädd och osäker eller arg och aggressiv! 

Inte sällan leder hundens försök att slippa straffen till helt andra problem än det man försöker bli av med.