Orsaker


Smärta ligger ibland bakom ett ändrad beteende

Det förekommer inte sällan att en hunds störda beteende är ett resultat av ett kroppsligt fel, såsom fysisk smärta, sjukdom eller skada. Det största problemet med hundar som är sjuka är att de sällan visar det som vi förväntar oss.

En sprucken tand, öroninfektion eller ryggsmärta kan orsaka förändringar i beteende och humör.

Har du minsta misstanke att hunden har ont eller är sjuk? Börja med att göra en allmän undersökning av hälsotillståndet hos veterinär.

Stress/frustration

Negativ stress är en mycket vanlig orsak till beteendeförändringar

Hunden i fönstret

En vanlig, men förbisedd orsak till problem är att hunden har en favoritplats i ett fönster där den iakttar människor, hundar, katter och fåglar som passerar förbi.

Det kan skapa mycket frustration och inte många förbinder  hundens stress och utfall på promenaden flera timmar senare till upplevelsen av frustration där i fönstret.

För mycket eller för lite aktivitet i vardagen

Att hitta rätt balans mellan vila, fysisk aktivitet och mental stimulans är viktigt för hundens trivsel.

Hur mycket fysisk aktivitet som är lagom för just din hund beror på ras, ålder och hur hundens vardag i övrigt ser ut.

Det är hundens fel

Nästan alltid identifieras orsakerna till hundproblem som ett ”fel” hos hunden. Flertalet ”hundexperter” som du ser på TV har detta perspektiv på hundar och beteendeproblem. Det är väldigt bekvämt för därmed fritas människan från ansvar och skulden läggs på hunden. Du vill höra argument som: hunden är dominant, aggressiv, envis, dum, lat, försvarsinriktad m.m

Vilken ras/raser är hunden?

Alla hundar har ett ursprung och en historia som präglar dem.

Du kan få mycket nyttig information om till exempel hundens naturliga beteende och vilken form av aktivering som krävs för att hunden skall må fysiskt och psykiskt bra genom att läsa på lite om rasens historia, ursprung och arbetsbakgrund.  

Kombinationen av ras och ägare

är ibland en orsak till problem. Det är inget fel på hunden och inget fel med ägaren, det är bara just den kombinationen av ras och ägare. Det kan handla om en utpräglad jakthund hos en pensionär eller en energisk och arbetskrävande brukshund i barnfamiljen.Varför dra hunden i kopplet? Är han dominant eller vill han bara fram till de läckra köttbullerna?